De Kampioen van 2017.


De dag begon met regen. Onderweg in de auto (auto? Ja, vol bekers en tijdwaarneemdingen en bubbels, dat past niet op mijn motor) naar Etten-Leur miezerde het wat, toen kwam het met bakken uit de lucht, en toen ineens was er een zonnetje. Een natte race, dat heeft wel wat, dacht ik. 

De opbouw van het parcours was al in volle gang toen ik aankwam, de plassen stonden overal op het terrein, een donkere wolk dreigde met meer regen maar wist zich toch in te houden. Krijtstrepen voor jinxen bleken ijdel: ze miezerden weer weg. Een uitgebreid ...

Uitslag van vandaag

De uitslag van 2017

video


Een uitgebreid deelnemersveld, weinig rijders hadden afgezegd en vijf rijders hadden zich extra aangemeld, er verschenen 26 mensen aan de start. De kampioen van vorig jaar was er, en nog een andere kampioen: Egbert van Popta, de houder van het wereldrecord wheelie-en (ps: ik hoor net dat 'ie dat sinds zondag kwijt is). Toen hij van start ging wilde ik nog roepen "Nee Egbert, voorwiel aan de grond houden!" maar dat deed hij ook. Hij reed fantastisch goed, gezien het feit dat hij slechts incidenteel met ons meerijdt. 

Het parcours was een eindstrijd waardig. Een duivels parcours, of beter een duivels dilemma: ga ik voluit en mis ik geheid wat figuren, of kijk ik extra goed uit en ben ik te langzaam? Toen de eerste 15 rijders hadden gereden was de helft gediskwalificeerd door het missen van een pylon of het geheel achterstevoren of in ieder geval verkeerd rijden van een hindernis. In de einduitslag zien we dat nogal wat rijders beide heats fout gereden zijn, iets wat we niet vaak zien in onze wedstrijden. 

Robbert reed als eerste, met een matige tijd. Die verbeterde hij in de tweede heat (2:27.35) zodat 'ie toch nog een beker mee naar huis mocht nemen. Marie reed met nummer twee, een tijd van 2:24.31. Van de gele bibs kwam niemand daar meer aan, ook Marie ging met een beker naar huis. Opmerkelijk was dat Marie niet sneller reed dan Robbert, maar wel minder strafseconden had. Nauwkeurig rijden helpt voor een goede tijd. Sjoerd werd tweede, 2:26. Secondenwerk dus, in de gele categorie, en dat is mooi. Het betekent dat de deelnemers aan elkaar gewaagd zijn.

Lieneke reed vandaag voor het eerst in het groen. Ze had blijkbaar niet haar dag, ze werd derde in het vrouwenklassement met 2:24.69, net na Marie. Nikki wrong zich nog vóór beiden, met 2:22.96. 

Voor het totaalklassement ging het om twee dingen. Om de dagprijs natuurlijk, maar ook over het kampioenschap van dit jaar. Want als Kristian won vandaag stond 'ie gelijk met Richard. Als 'ie niet won, dan won Richard het kampioenschap. Richard wachtte niet af, en zette een scherpe tijd neer van 2:03.13. Bob reed op een heel andere motor dan normaal, dat moest wennen dus zijn tijd was niet optimaal. Kristian reed geen sterke eerste heat, maar in de tweede was 'ie ontketend. We weten dat bij uitstek hij in staat is om zich te herpakken, en om zich mentaal geheel aan de race over te geven. Hij reed geweldig snel, zonder roekeloos te zijn. Maar helaas, voor mijn neus bij de allerlaatste pylon, ik zag op de klok dat 'ie misschien net een tiende sneller kon zijn dan Richard, bleek zijn band toch niet de grip te hebben op het natte asfalt die nodig was voor de overwinning. Tot ontzetting van het publiek knalde hij onderuit, weg eerste plaats. Maar ja, dat is motogymkhana. Ook in de laatste bocht moet je overeind blijven. Bert reed daarna nog, na een diskwalificatie in de eerste ronde reed ook hij een zeer beheerste race, alles lukte perfect, 2:03.50 was het resultaat. Tweede plek, Bob derde, Bart vierde, Kristian vijfde. 

Bert's tweede plek was extra mooi omdat hij vandaag voor het eerst in het blauw reed. 

2017

Het eindklassement van 2017 was hiermee duidelijk. Richard is kampioen, Kristian nipt tweede, Bob vlak daarachter derde. Martijn en Bert delen de vierde plaats, Kenneth en Bart zes en zeven. 

Bij de novices (de gele hesjes) is Alexander heel mooi derde geworden. Blijkbaar kun je zonder ooit eerste te worden toch op een constante manier puntjes bij elkaar sprokkelen om op het podium te komen. Marie is tweede, ze mocht dus haar derde beker in ontvangst nemen. Arjan heeft het novices klassement gewonnen dit jaar. Voor een rijder die dit jaar voor het eerst meerijdt is dat knap: hij is met recht de runner up van dit jaar. 

Het Ladies klassement zorgde natuurlijk voor een vierde beker voor Marie, ze werd derde. Ik hoorde zeggen dat het publiek begonnen is met een crowdfunding actie voor een grotere prijzenkast voor Marie. Nikki heeft 131 punten gehaald, is tweede, en Lieneke met 142 de Ladies Champion van 2017. 

Hier zie je de winning run van Richard.

Namens de wedstrijdcommissie wil ik de rijders bedanken voor een prachtig seizoen. Meer dan in vorige jaren hebben we spannende strijd gezien in alle categorieën. Tijdverschillen van tienden van seconden, of zelfs honderdsten, dat is mooi, dat zegt dat diverse rijders de grens aan het verkennen zijn van wat haalbaar is in een wedstrijd. Dit seizoen is het vijfde seizoen dat we in ons land Motogymkhana bedrijven, en om in vijf jaar te komen van niets tot een vereniging met super spannende wedstrijden, uitverkochte experience dagen, trainingsevents overal in het land, en sinds kort master classes, dat is een prestatie waar we elkaar en onszelf mee mogen feliciteren. 

Twee mensen wil ik extra bedanken. Ten eerste Peter Willem, de parcoursmeester, de man die de duivelse parcoursen bedenkt en iedereen steeds toch weer op het verkeerde been, pardon, op het verkeerde wiel zet. Peter, we kunnen niet zonder je. 

En dan Michiel, de constante factor als scheidsrechter en marshal. Alle wedstrijden staat hij langs de kant te turen, in de stromende regen of in de brandende zon, om strafpunten of diskwalificaties te melden via de walkie talkie. Ook voor Michiel en zijn marshals geldt, we kunnen niet zonder je. 

Vijf jaar Motogymkhana Nederland, en dan zo'n mooie afsluiting van het wedstrijdseizoen, ik heb er zojuist maar een mooie fles voor opengetrokken. 


Uitslag van de dag, "novices".
1. Marie
2. Sjoerd
3. Robbert


Uitslag van de dag, Ladies
1. Nikki
2. Marie
3. Lieneke


Uitslag van vandaag, algeheel
1. Richard
2. Kristian
3. Bob


En dan de fotos van het totaalklassement van 2017.


Geel ("novices")
1. Arjan
2. Marie
3. Alexander


Ladies 2017
1. Lieneke
2. Nikki
3. Marie


De totaal-uitslag
1. Richard van Schouwenburg
2. Kristian Eekhof
3. Bob Stöpler


Uitslag van vandaag

De uitslag van 2017

video


08 oktober 2017 18:40
Competitie, Home